Среща на децата с изкуствата – керамика и плъстене

Ателие Керамика

Керамиката е изкуство с незабравени през годините традиции, поддържани днес от живата любов на нашите съвременни майстори. С един такъв истински съвременен майстор на керамиката и художник, се запознахме ние децата и специалистите от Центъра за специална образователна подкрепа – Варна.

Имахме щастието да творим заедно с художничката Цветана Векова – утвърден художник с дългогодишна практика в сферата на керамиката. Тя е автор с множество реализации в областите живопис, стенопис, рисунка, сценография, интериорен дизайн, макетиране и разбира се керамика. Има свой бранд за керамични бижута. Цветана Векова има и двадесет и шест годишен опит като галерист в галерия ,,ЮКА‘‘, както и практика като педагог и преподавател.

По време на нашите незабравими уроци с Цветана, децата създаваха керамични съдове, предмети и украшения с древни и съвременни техники. Във всеки един предмет откриваме особеното очарование на простите и съвършени форми и неповторима частица от уникалността на нашите специални деца.

Благодарим ти Цветана, обичаме те!

Ателие Плъстене

Вълнуваща за децата и учениците на ЦСОП-Варна беше и срещата с твореца Здравко Минчев.

Здравко Минчев създава текстилно изкуство, комбинирайки различни видове овча вълна, козина от благородни животни , платове и естествени нишки. Творбите му варират от съвременно изкуство до дрехи и аксесоари. Специализира в изграждането на триизмерни форми с богата и разнообразна текстура. Творецът работи с деца и възрастни, представяйки им възможностите на занаята си. Работи с деца в различни детски градини, деца, лишени от родителска грижа, както и в редица фестивали и събития.

Имахме щастието Здравко Минчев да посвети на учениците от ЦСОП – Варна един ползотворен творчески месец, през който децата научиха много интересни факти и техники за работа с тексил и вълна. Изработиха прекрасни пана, които представиха на Коледния базар на ЦСОП.

Благодарим ти, Здравко, и до нови срещи!

Изложбата!

Творбите на нашите деца, изработени съвместно с Цветана и Здравко, са прекрасни. Освен че участваха в Коледния базар, който стартирахме тази година, решихме да им посветим изложба в ЦСОП и да поканим всички наши приятели да я разгледат.

Срещите на децата от ЦСОП-Варна с Цветана Векова и Здравко Минчев се реализираха с подкрепата на Национален фонд ,,Култура“ по програма ,,Творчески стипендии“.