ЦСОП - град Варна
център за специална образователна подкрепа

Празнувайте Гергьовден с децата от ЦСОП-Варна

 

Това не е просто заглавие на статия, а призив към цялото ни общество. Не случайно празниците са дните, в които излизаме от обичайното си ежедневие и битовизъм и освен, че извършваме празнични ритуали и обичаи се вглеждаме в живота и съдбите на хората, които имат нужда от подкрепа.

  

Това са моментите, в които ставаме по- милостиви и всеотдайни, обръщаме поглед към съдбите и проблемите на децата и хората със специални нужди. Това са дните, в които можем да станем тяхна подкрепа и да им дадем шанс те да станат пълноправна част от обществото. Така празниците се оказват не просто чествания на събития и личности, а нашите пробойни /на специалисти и семейства на децата със специални нужди/. Тези дни са нашата възможност  да обърнем ценностната система на обществото и мисленето на хората, за да приемем, че най- важния критерий за човечност е отношението към ближния, който има нужда от подкрепа, че силните трябва да са опора на по-слабите.

  

В тези думи има нещо свръхестествено и ако ги приемем и ги превърнем в действие и живот става чудо - Вселената се отваря, приема ни и ставаме част от нейното величие и непреходност.  И ето така този Гергьовден освен празник на храбростта и Българската  армия става и ден, в който децата от Центъра за специална образователна подкрепа, чрез своята чиста радост и искрена благодарност към българските войници и офицери, заявяват, че са пълноправна част от обществото.

   

Вгледайте се в снимките, вижте грейналите лица, чистите сърца и обичта, която струи от тях. Виждали ли сте по-чистосърдечни и искрени пожелания, радост и изразена благодарност.

  

Ние се вгледахме и разбрахме, че трябва да се учим от тях  на любов, признателност, чиста и неподправена радост. Ето така те ни учат да станем по човечни и по нравствено общество. Това означава, че са не само  пълноправна част от нашето  общество, но че са по-добрата част от него.

  

Време е не само да им обърнем внимание,но  и да ги поставим на централно място, защото те са тези, чрез които осъзнаваме,че най- големите ценности са, да се обичаме, да си помагаме, да сме съпричастни един към друг.

   

И така празнувайте с децата от Центъра за специална образователна подкрепа, защото това е празник освен  на храбростта и Българската армия и на извисяването на човешкия дух!

   

 

Екип:

Даниела Георгиева- специален педагог

Рая Стефанова – клиничен психолог

Николай Христов- специален педагог

Филип Стоянов – специален педагог

Лидия Милкова – специален педагог