Да се научим да спим

Автор: Михаела Георгиева, ерготерапевт ЦСОП-Варна

Добри навици

 1. Установете време за лягане, което съответства на нуждите на семейството, дава на детето часовете сън, от които то се нуждае, и което съответства с времето, когато то обикновено се уморява.
 2. Установете спокоен и постоянен ритуал от около 30 минути преди лягане. Включете дейности като обличане за сън, измиване, четене на приказки(но не прекалено дълги) и тихи песни(може като фон по време на ритуала). Включете програмата за отпускане в ритуала за лягане.
 3. Придържайте се към един и същи ред , и време за дейностите всяка вечер.
 4. Избягвайте буйни игри и упражнения в часовете преди лягане (да има времеви период от 4-5 часа).
 5. Избягвайте тежките храни и напитки преди лягане.
 6. Не включвайте телевизията в ритуала.
 7. Ако е необходимо направете разписание, със символи/картинки, на дневните дейности или само за вечерта(но задължително да завършва с легло). Ако детето среща затруднения да възприеме времето за лягане, дайте му „5-минутно предупреждение” преди 30 мин. ритуал.
 8. След като приключи ритуалът за лягане, оставете детето да заспи самостоятелно.
 9. Ако то напусне стаята, когато вие го оставите, върнете го в леглото , без голям шум и кажете „време за лягане”. Ако то отново излезе, продължавайте да правите това, без излишни чувства или раздразнение.

Създайте приятна обстановка за заспиване

 1. Проверете дали не се чува шум от другите стаи(звук на телевизор, различни уреди).
 2. Намалете до минимум светлината в стаята. Ако детето се страхува от тъмнината, позволете му да има слаба светлина.
 3. Поддържайте в стаята приятна температура-нито прекалено топло, нито прекалено студено.
 4. Избягвайте силни миризми да преминават през стаята по време на лягане, освен ако няма определена такава, да я асоциира с приготвянето за сън.
 5. Позволете на вашето дете да избере обстановката около неговото легло (картинки, играчки и др.) Въвеждайте малки вариации, за да избегнете развиването на зависимост.
 6. Важно е през деня детето да не играе в леглото, за да може да го асоциира само със съня.
ЗатруднениеРешение
Отказ да се ляга1.      Установете ритуал за лягане.
2.      В края на ритуала кажете нежно „лека нощ” и излезте.
3.      Ако вашето дете напусне стаята, върнете го обратно, без  много внимание(повторете колкото е необходимо).
4.      Ако детето започне да хвърля предмети, например, влезте и го спрете с минимално внимание. Кажете „в леглото” и го вижте да си ляга.
5.      Ако детето плаче, влезте след 5 мин. и му кажете да си отиде в леглото(толкова внимание, колкото да се чувства сигурно и да го поощрявате,да заспива самостоятелно).
6.      Процедура за отпускане преди лягане с: масаж на ръце, крака и чело, с ароматни масла; или с релаксираща музика; упражнения за дълбоко дишане (4 сек. вдишване: 6 сек. издишване)
7.      Ако детето настоява да сте до него, докато заспи, легнете или седнете до леглото му и в продължение на няколко вечери се приближавайте повече до вратата.
Събуждане през нощтаОбърнете внимание на причините, които го причиняват- тревожност, промяна в храненето/упражненията/ ритуала.Когато детето се събуди и плаче, изчакайте 5 минути, преди да отидете при него. Кажете му да си отиде в леглото, ако е станало, с минимално внимание. Отговорете му с обикновен поздрав/успокояване и напуснете след 15 секунди. 
Нощни кошмари и ужаси по време на сънОпитайте се да определите дали детето няма някаква конкретна тревожност- промяна в обстановката, например. Ако има общо безпокойство-за училище, домашния живот, ще е необходимо да им обърнете внимание. Упражненията за отпускане могат да помогнат.
Подмокряне в леглотоЧаст от проблемите са причинени от инфекции на пикочните пътища-мнение на лекар и лекарствена интервенция.Опитайте се да определите кога се появява подмокряне. Вдигнете детето преди този момент и го заведете в тоалетната.
Разкъсване на пеленитеВашето дете може да се радва на играта с извадената материя, на пелената. Това може да се реши, като се зашият двете части на пижамите и се направи отвор на вратната извивка откъм гърба. Можете да опитате да слагате връзки на пижамите му.

!!! ВАЖНО !!! Професионалистите като цяло с неохота предписват лекарства при проблеми със съня, защото:

 1. Те могат да се използват само няколко седмици и могат да бъдат само временно решение.
 2. Дълготрайната им употреба може да доведе до зависимост.
 3. Дълготрайната им употреба може да неутрализира този ефект с нуждата да се взема повече.
 4. Някои проблеми със съня истински се влошават, когато престане приемането на лекарства.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Използвани ресурси:

1. Живот с аутизъм, Brenda Hatton

Изображение: Freepik